Als je van me houdt

De flyer met daarop de contactgegevens om de voorstelling in te kunnen kopen

Onze nieuwe productie heeft als thema: psychisch lijden onder jonge mensen die een doodswens hebben. Net zoals bij onze vorige productie (zie: Moederskind) betreft dit een thema met grote relevantie, maar met weinig zichtbaarheid.

Een grote groep jongvolwassenen kampt met (ernstige) angst- en depressieklachten. Suïcide is doodsoorzaak nummer twee onder studenten.
Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (2016) blijkt dat een kwart van de studenten rondloopt met zelfmoordgedachten.

Er is weinig begrip voor jonge mensen die aangeven ondraaglijk te lijden. Jongeren lopen vaak alleen rond met deze gevoelens. Er is een drempel om erover te praten. Sommigen melden zich aan bij de levenseindekliniek, (euthanasie) of kiezen voor een zelfgekozen dood.

Daarbij is het voor naasten vaak moeilijk zich te verhouden tot iemand met een doodswens: is liefde iemand willen redden, of iemand steunen in zijn doodswens?

Het AD schreef een mooi artikel over deze voorstelling

De productie ´Als je van me houdt´ gaat over dit complexe dilemma. Als je iemand steunt in zijn doodswens, bestendig je hiermee dan niet juist onbedoeld het isolement? Wie durft nog commitment aan te gaan met iemand die ernstig psychisch lijdt?

We gebruiken de verbeeldingskracht van theater om het debat aan te zwengelen rondom dit onderwerp, het bespreekbaar te maken en het uit de taboesfeer te halen.

De Makers

De productie wordt geregisseerd door Ellen Honings, die in al haar werk verbintenis probeert te creëren en interesse toont in belangrijke onderwerpen zonder stem. Het script is geschreven door Nina van Tongeren, die zich voor het schrijven van deze productie liet inspireren door het werk en leven van Sylvia Plath.

De rol van Celeste wordt gespeeld door Julie Kurris, die drama studeerde aan de Hogeschool Gent. Joachim wordt gespeeld door Brecht Hermans, die o.a. werkzaam is bij theater Babel. De dokter wordt gespeeld door Mathieu Guethschmidt, die jarenlange werkervaring heeft, o.a. bij het Zuidelijk Toneel. Ook spelen twee studenten mee in de voorstelling: Nikki Ekas en Michiel Ris, ook om in het spel zelf dichterbij de doelgroep te komen staan. De muziek wordt eveneens verzorgd door een studente: pianiste Esther Jacobs zit in het eerste jaar van het conservatorium in Rotterdam en componeert speciaal voor Als je van me houdt de muziek.

Dramaturgie en productionele ondersteuning wordt verzorgd door Erik-Ward Geerlings, die jarenlange werkervaring heeft als dramaschrijver.

Een still uit de voorstelling

Synopsis

Als je van me houdt laat op een integere en kwetsbare manier het lijden zien van de jonge Celeste, een vrouw die alles lijkt mee te hebben, maar kampt met een onontkoombare doodswens. Na een zelfmoordpoging belandt zij in een ziekenhuis.

Binnen dit ziekenhuis wordt het idee van maakbaarheid en perfectie nagestreefd door middel van ver doorgevoerde protocollen en regels. Bovenaan in de hiërarchie staat de dokter. Hij speelt voor god, bepaalt over leven en dood en drukt Celeste herhaaldelijk op het hart dat geluk een keuze is.
Het ziekenhuis is ervan overtuigd Celeste te kunnen redden als zij zich onderwerpt aan de regels van het ziekenhuis en haar zelfbeschikking inlevert.

Er zijn twee verpleegkundigen die synchroon bewegen en spreken. Zij functioneren als machines, zonder eigen wil. Ze vertegenwoordigen de ideale mens volgens de dokter en de samenleving, die ondanks zijn perfectie al zijn eigenheid is kwijtgeraakt.

Celeste deelt haar kamer met de jonge Joachim die probeert een leven te leiden zoals het hoort, alle regels van de samenleving op te volgen om zo tot een gelukkig bestaan te komen. Maar Joachim is een speelbal geworden van de verwachtingen van anderen en slaagt er desondanks niet in om succesvol te zijn.

Hij krijgt oog voor de intrigerende Celeste, wier doodswens hij in eerste instantie veroordeelt. Hij stuit op het dilemma of hij haar uit liefde juist wel of niet moet helpen in haar doodswens.

De trailer van de voorstelling

De voorstelling is in te kopen!

Als je van me houdt speelde al voor het grote publiek in Schouwburg Kunstmin maar ook voor een grote groep studenten van de opleiding toegepaste psychologie bij HBO Drechtsteden. Zowel de studenten als de docenten gaven aan dat de voorstelling raakte en voor hun een grote mate van herkenning en inzicht bood. De voorstelling is nog in te kopen door zorg- en onderwijsinstellingen, inclusief een nagesprek. Wil je de voorstelling inkopen of wil je daarover meer informatie? Neem contact op via 06-13076209 of stuur een mail naar ellenhonings@hotmail.com

Studenten toegepaste psychologie bezoeken Als je van me houdt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s