BEZOEK DE BLEIJENHOEK

BEZOEK DE BLEIJENHOEK
Theatrale stadswandeling langs architectonische hoogtepunten en andere toeristische bezienswaardigheden van de wijk de Bleijenhoek.

WE SPELEN WEER!
IN DE WEEKENDEN
VAN 14 TOT EN MEI 2022

za 14 mei 19.30u
zo 15 mei 14u
za 21 mei 19.30u
zo 29 mei 14u


Bezoek de Bleijenhoek is een ontroerende en ontregelende stadswandeling, die poëzie koppelt aan sociale geschiedenis en de strijd om leefbaarheid in binnensteden. (Theaterkrant)
Lees hier de hele recensie over Bezoek de Bleijenhoek in de theaterkrant, met badge ‘keuze van de criticus’.
https://www.theaterkrant.nl/recensie/bezoek-de-bleijenhoek/weeshuistheater/

BEKIJK HET NIEUWSITEM VAN RTV DORDRECHT OVER BEZOEK DE BLEIJENHOEK
https://www.youtube.com/watch?v=RKO3ZE_pe-4

Waar andere stadsgidsen dit vergeten stukje centrum links laten liggen, neemt de geboren en getogen Bleijenhoeker  (gespeeld door Mathieu Güthschmidt) juist hier de afslag. Vanuit zijn eigen bewogen leven reflecteert hij op de sloopgeschiedenis, de omgang met volkshuisvesting, de veryupping en de huidige transformatie van de wijk. 

Mathieu Gütschmidt kruipt in de huid van een oorspronkelijke Bleijenhoeker, die als taak heeft het toerisme in de wijk te introduceren en gedurende de wandeling meer en meer prijsgeeft van zijn eigen bewogen leven.

Het Dordtse theater Het Weeshuis maakt een locatievoorstelling met en over de wijk waar zij zich gevestigd heeft. De Bleijenhoek is een achterstandswijk in transitie, zoals elke stad die kent, met een rijke diversiteit aan culturen, migratieachtergronden en inkomensverschillen. De wijk is een toonvoorbeeld van wat er misging met de stadsvernieuwing in de jaren ‘70. De omstreden no-­nonsens architect Carel Weeber liet de wijk toen grotendeels platgooien en verving de eeuwenoude huizen door goedkope prefab sociale huurwoningen, die korte tijd later alweer aan renovatie toe waren.

In de huidige tijd ondergaat de buurt opnieuw een verandering. Privatisering en gentrificatie van de oude wijk veranderen het karakter. De bevolkingssamenstelling verandert. Historische panden (kerk, stadsarchief en school) hebben hun functie verloren. Sociale huurwoningen worden duur verkocht of vervangen door dure koopwoningen. De toekomst voor de huidige bewoners is onzeker. Minder bedeelden worden verdreven. Het lot van veel andere wijken in de binnensteden.

De voorstelling gaat over het rijke verleden, het onzekere heden en de toekomstdromen van een volkswijk. Wat zijn de gevolgen van de huidige woningmarkt voor de bewoners? Wat doen de veranderingen met gevoelens van eigenwaarde en de behoefte aan een sociale gemeenschap?

Deze locatievoorstelling van Het Weeshuis reflecteert op deze thema’s gedurende een stadswandeling van 5 kwartier.
Dit project is ontwikkeld in het kader van 800 jaar stadsrecht van de gemeente Dordrecht.