Joop en Annie de musical


JOOP EN ANNIE

Deze vrolijke musical is gemaakt met kinderen en jong talent, speciaal voor ouderen. We bezoeken woonzorgcentra en spelen de voorstelling volledig coronaproof middels koptelefoons voor de ramen of in binnentuinen.
In dit cross-over project brengen we kinderen, jongeren en ouderen bij elkaar in een hoopvolle muziektheater productie over liefde en over de creativiteit die de huidige omstandigheden van ons allen vragen. Zo zoeken we een weg in het ‘nieuwe normaal’ en ontdekken manieren om toch bij elkaar te kunnen zijn.

Voorstellingen voor iedereen

Op 3 en 4 oktober was deze voorstelling voor alle leeftijden te zien in ons eigen sfeervolle Weeshuistheater aan het Weeshuisplein te Dordrecht.

Waarom Joop en Annie?

Voor veel ouderen is het een verwarrende en moeilijke tijd. Zij zijn het meest kwetsbaar voor het coronavirus. De maatregelen brengen ze verder in isolement. Eenzaamheid, zorgen en angst nemen toe. Eén op de vier ouderen was al eenzaam. Door het virus en de beperkende bezoekmaatregelen is dit aantal opgelopen. Wat kun we betekenen voor ouderen in deze tijd?

Stichting Het Weeshuis draagt graag bij met deze voorstelling dat werd ontwikkeld in samenwerking met jonge makers van de Hoge School voor de kunsten Utrecht en kinderen in de basisschoolleeftijd. De kinderen representeren de ouderen in de musical en houden de ouderen een ontwapenende spiegel voor. Deze rolomdraaiing biedt wellicht nieuw perspectief.

De voorstelling

Joop en Annie zijn personages die ontstaan zijn in het vrije spel van Bess Voshol (11 jaar) en Nola van der Zwaan (10 jaar). Het is een echtpaar dat al 56 jaar getrouwd is en samen de coronacrisis doorstaat. Ingesleten patronen en gewoontes worden ontwricht. Joop en Annie gaan noodgedwongen op zoek naar nieuwe manieren om anderen en elkaar te bereiken. Een frisse wind steekt op in hun eeuwenoude relatie en ze bezien elkaar met nieuwe ogen.

Ook de rol van de verpleegkundige komt aan bod in de musical. Tule Voshol (13 jaar) zal de strijd laten zien van deze beroepsgroep in coronatijd. Hoe ze samen met de ouderen om moeten gaan met alle zorgen, regels en hoe ze het bezoek moeten weren.

Dit alles vindt plaats in een humorvolle en virtuoze muzikale omlijsting van cabaretier, pianist en liedjesschrijver Bart Jakobs (student writing for performance, afgestudeerd aan Koningstheateracademie 2018). Hij zal de rol van verteller en pianist op zich nemen.
Toneelschrijver, Nina van Tongeren (student writing for performance), heeft de tekst geschreven en zingt mee.

Joop en Annie komen naar u toe!

Wilt u dat we de voorstelling ook bij u in het woonzorgcentrum komen spelen? Dat kan!
De voorstellingen worden buiten gespeeld, voor de ramen of in de binnentuinen. Met koptelefoons kan de voorstelling volledig van binnenuit gevolgd worden. Er zijn per voorstelling 40 koptelefoons beschikbaar.
Neem bij interesse contact met ons op via het contactformulier of via onderstaande contactgegevens.

Contact

Het Weeshuis
Weeshuisstraat 8a
Dordrecht, 3311SZ
Nederland